søndag 5. september 2010

Oppgaver 6. september

Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) – moderne og antimoderne

I begrepet ”Tilbake til naturen” la Rousseau vekt på at den beste tilværelsen var en naturtilstand. Han mente at denne tilstanden var forlatt av mennesket i form av vitenskap og kultur, altså den moderne sivilisasjonen. Dette førte i følge Rousseau til at mennesket levde et kunstig liv, som var preget av materialisme og egoisme.

Romantikken bar preg av både moderne og antimoderne ideer. Et eksempel på en moderne ide, er at folk er født like og frie. I motsetning til de moderne, var de antimoderne ideene mer gammeldags. Som nevnt ovenfor, kan et eksempel være Jean – JacquesRousseaus ide om at menneskene levde et kunstig liv, som i stor grad var preget av materialisme og egoisme. Han hadde altså et negativt syn på menneskets moderne utvikling i form av blant annet vitenskap. Dette synet vil vi i dag se på som et svært antimoderne syn.

Det siste spørsmålet jeg sto ovenfor, var å trekke likheter mellom Henrik Wergeland og den moderne tenkemåten. I teksten ”Dovenskab i Regnveir” kan vi se at Wergeland trekker sammenhenger mellom Rousseaus antimoderne tankegang ved å kritiserer utviklingen i samfunnet. Wergeland viser blant annet at han ser ned på arbeiderne og har en negativtinnstilling ovenfor mange yrker.

Ingen kommentarer: