tirsdag 24. februar 2009

Mitt Liv som Hund



Mitt Liv som hund er en svensk film. Filmen er basert på en svensk novelle skrevet av Reidar Jönsson. Da den kom på lerretet i 1987 etter å ha blitt produsert i 1985, fikk den mange positive anmeldelser, og ble nominert til to Academy Awards. Èn for beste regi (Lasse Hallström) og beste mannlige skuespiller. Ett år senere fikk den en Golden Globe for beste utenlandske film.
Hvis jeg skal velge ut et tema for filmen må det være mot. Ingemar som er hovedpersonen i filmen møter mange nye utfordringer som han må ha mot for å stå imot.




Handlingen foregår i 1959 på landet i Sverige. Pågrunn av at filmen ble innspilt over 20 år senere foregår handlingen i fortiden. Ingemar som er en liten gutt, må stå imot morens adferd og sorger. Filmen handler i hovedsak og hvordan Ingemar takler disse utfordringene i tiden som går.


Familien til Ingemar er de som er mest sentrale i filmen i tillegg til en venn Ingemar måtte flytte fra i begynnelsen. Disse personene står hverandre veldig nært. Moren, Ingemar og broren stå nært selv om de må flytte fra henne. Ingemar flytter altså til sin onkel og filmen er derfor presentert i kronologisk rekkefølge ettersom Ingemar blir eldre. Etter hvert forandrer Ingemar seg, og det virker som om han har det vanskelig. Dette gjenkjennes i måten han bruker kroppsspråket til en bjeffende hund ovenfor venner og sin onkel. Måten personer som moren til Ingemar og spesielt forandrer seg er en av de mest sentrale virkemidlene.




Konklusjonen min er at dette er en film sammensatt av komedie og ikke minst drama. Filmen viser som sagt hvordan vi mennesker kan forandre oss av folk rundt oss, og at mot er et viktig tema. Måten Lasse Hallström har fått frem temaet og hvordan mennesker påvirkes, mener jeg er spesielt godt gjort.

Ingen kommentarer: